Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Desery/Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami

Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami

Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami
Desery
8os
Łatwy
5h

Składniki

  • 1l mleka
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 150 g świeżych malin
  • 70 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 40 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 25 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Krok 1

Ciasto francuskie wykładamy do dwóch form o wymiarach 20x30 cm. Gęsto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy w temp. 200ºC bez termoobiegu na złoty kolor przez około 20  minut. Studzimy.

 

Krok 2

850 ml mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W wysokim naczyniu mieszamy pozostałe mleko ze skórką z cytryny, żółtkami, budyniami i mąką pszenną. Mieszaninę dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy olej Kujawski z cytryną i bazylią, mieszamy dokładnie i lekko studzimy.

 

Krok 3

Jeszcze ciepły budyń wykładamy na jeden upieczony płat ciasta francuskiego. Na górze układamy maliny i przykrywamy drugim płatem ciasta. Studzimy co najmniej 3 godziny lub pozostawiamy na noc w lodówce. Napoleonkę oprószamy obficie cukrem pudrem i kroimy na porcje.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Mleczny Przystanek Mleko świeże 3,2%...
1,79 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu...
6,99 zł
Dr. Oetker Budyń smak śmietankowy 40 g
0,99 zł
Carrefour Mąka pszenna tortowa typ...
1,69 zł
Cytryny ważone
7,99 zł
Cukier Królewski Cukier puder w...
5,09 zł
Kujawski Olej rzepakowy z pierwszego...
6,89 zł

Zobacz również inne przepisy