Orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką

Orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką
Desery
5-6
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 180 g mąki orkiszowej
  • 80 g masła
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka 

kruszonka

  • 100 g płatków owsianych
  • 40 g masła
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka wiórek kokosa

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz pokrojone drobno masło. Następnie dodajemy żółtko, syrop z agawy  oraz jogurt naturalny. Całość zagniatamy i odstawiamy na ok 30 min do lodówki.

Płatki owsiane blendujemy na drobniejsze kawałki. Dodajemy posiekane masło, syrop z agawy oraz wiórki kokosa. Całość rozcieramy, aż powstanie kruszonka i wstawiamy do lodówki.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na nią ciasto. Podpiekamy je w piekarniku ok 15 min. Następnie wyciągamy, układamy na wierzchu pokrojone truskawki. Ciasto posypujemy powstałą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok 35 min.
             
„Jeśli lubicie zwieńczyć  posiłek pysznym ciastem, z lekka niekonwencjonalnym, to proszę. Mój mistrz cukiernictwa potrafi, bez użycia cukru, wypichcić taki przepis, że słodko się robi na duszy! Przykład: orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Basia Mąka tortowa orkiszowa typ 450 900 g
0,9 kg
10,43 zł/1 kg
9,39 zł
Mleczny Przystanek Masło ekstra 170 g
0,17 kg
27,59 zł/1 kg
4,69 zł
Carrefour Bio Syrop z agawy 350 g
0,35 kg
28,54 zł/1 kg
9,99 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
15,00 zł/1 kg
0,45 zł
Seko Filety śledziowe solone a'la Matjas XXL 400 g
0,4 kg
19,98 zł/1 kg
7,99 zł
Carrefour Wiórki kokosowe 200 g
0,2 kg
17,45 zł/1 kg
3,49 zł

Zobacz również inne przepisy