Pierniczki z lukrem

Pierniczki z lukrem
Desery
60-70 szt
Łatwy
40 min.

Składniki

Ciasto:

  • 90g miodu
  • 110g brązowego cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 340g maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników 
  • 1 łyżeczka kakao

Lukier królewski:

  • 50g białka
  • 250g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny

Krok 1

W garnuszku podgrzewamy miód, cukier i masło, do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie albo w mikserze. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, wkładamy je na chwilę do lodówki. Wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3mm. Pieczemy na papierze do pieczenia przez 8-10 minut w temperaturze 170C. Po ostudzeniu przekładamy pierniczki do plastikowego pojemnika lub puszki na ciasteczka i czekamy aż zmiękną do świąt. Możemy udekorować je od razu, albo przed samymi świętami.

 

Krok 2

   Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na bardzo powolnych obrotach do powstania jednolitego, gęstego i lśniącego lukru. Jeśli będzie zbyt rzadki możemy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, dodajemy sok z cytryny. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Miód wielokwiatowy nektarowy 470 g
0,47 kg
25,51 zł/1 kg
11,99 zł
Carrefour Cukier trzcinowy typ Demerara 500 g
0,5 kg
8,98 zł/1 kg
4,49 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
0,35 kg
19,97 zł/1 kg
6,99 zł
Carrefour Mąka pszenna luksusowa typ 550 1 kg
1 kg
1,85 zł/1 kg
1,85 zł
Carrefour Soda oczyszczona 80 g
0,08 kg
9,88 zł/1 kg
0,79 zł
Carrefour Przyprawa korzenna 20 g
0,02 kg
27,50 zł/1 kg
0,55 zł
Carrefour Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 150 g
0,15 kg
24,60 zł/1 kg
3,69 zł
Diamant Cukier puder 250 g
0,25 kg
14,36 zł/1 kg
3,59 zł

Zobacz również inne przepisy