Piernikowy krem z musem owocowym i karmelizowanymi orzechami

Piernikowy krem z musem owocowym i karmelizowanymi orzechami
Desery
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 7-8 klementynek
  • 2 łyżeczki konfitury mirabelkowej Reflets de France
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour

 

  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • garść orzechów laskowych Carrefour
  • garść orzechów brazylijskich

 

  • 100 ml śmietanki kokosowej

 

  • szklanka daktyli Medjool
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli

 

Krok 1

Daktyle, pozbawione pestek, zalewamy wodą i odstawiamy na 30 min, następnie odcedzamy i przekładamy do miseczki. (Wodę zachowujemy.) Dodajemy przyprawy i miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy trochę wody z moczących się wcześniej daktyli.

Klementynki podsmażamy 1-2 min na maśle. Dodajemy łyżkę konfitury mirabelkowej. Całość możemy zblendować, by uzyskać kremową konsystencję, ale nie jest to konieczne.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę miodu. Dodajemy posiekane orzechy i podsmażamy przez kilka minut, do zarumienienia.

Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową ubijamy na sztywno.

Na dno słoiczka wykładamy krem daktylowy, następnie mus klementynkowy oraz podprażone orzechy. Całość dekorujemy ubitą śmietanką oraz posypujemy cynamonem.