Przepis na czekoladowe trufle w pistacjach

Przepis na czekoladowe trufle w pistacjach
Desery
20 szt.
Łatwy
1 h
Ocena 4.8

Składniki

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • dwie duże garście solonych pistacji w łupinkach

Krok 1

Śmietankę, cukier puder, sól, kardamon oraz ekstrakt podgrzewamy prawie do zagotowania. Ściągamy z gazu i do ciepłej kremówki wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Czekamy 2 minuty i po tym czasie mieszamy do połączenia.

Krok 2

Wstawiamy do lodówki na parę godzin lub do zamrażarki na 30-60 minut. Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy w dłoniach kulki. Pistacje obieramy i drobno siekamy. Gotowe trufle obtaczamy w pistacjach.

"Trufle w pistacjach to triumf sztuki cukierniczej. Nietrudno je zrobić, a łatwo zadowolić najwybredniejszego miłośnika deserów, czyli mnie. Te kulki są tak wyborne, że mógłbym się nimi zajadać na okrągło. Słodko płynie czas, kiedy się nimi delektuję!"