Przepis na Deser Tiramisu

Przepis na Deser Tiramisu
Desery
6 osób
Łatwy
45 min.
Ocena 4.7

Składniki

  • 300 ml mocnej kawy (4 łyżeczki kawy mielonej dopełnionej wodą)
  • 4 żółtka i 2 białka 
  • 100 g cukru pudru 
  • 500 g serek mascarpone
  • 300 g biszkoptów podłużnych 
  • 3 łyżki kakao

Krok 1

Kawę zaparzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka sparzamy. Oddzielamy białka od żółtek. 

Żółtka ubijamy początkowo na parze z połową cukru pudru. Gdy bedą juz ciepłe ściągamy z pary i dalej ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, serek mascarpone cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru pudru na puszystą pianę. Łączymy z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając szpatułką.

Krok 2

Biszkopty moczymy przez 3 sekundy w kawie i wkładamy do docelowego naczynia. Przykrywamy kremem. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia naczynia. Ostatnią warstwę kremu opruszamy kakao. Chłodzimy w lodówce do czasu podania.

"Powiadają, że to najsłynniejszy deser świata. Cóż dlatego tak go lubię, jako najsłynnieszy na świecie Napoleon. Polecam go przygotować, bo mało kto jest mu się w stanie oprzeć. I wcale nie tak trudno go zrobić, a przy okazji można łatwo zostać Cesarzem Kuchni."