Przepis na galette brzoskwiniowe

Przepis na galette brzoskwiniowe
Desery
6-8
Średni
1,5 h
Ocena 5

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • żółtko 
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 4-5 dużych brzoskwiń 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 3 łyżki cukru 
  • żółtko do posmarowania ciasta 

Krok 1

Mąkę, cukier i masło, ze szczyptą soli, wyrabiamy w malakserze albo dokładnie siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy na jednolite, gładkie kruche ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy je w kształt koła, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przekładamy na blachę do pieczenia.

Krok 2

Brzoskwinie kroimy w talarki. Na środek tarty wykładamy skrobię wymieszaną z cukrem, zostawiając margines 3 cm z każdej strony. Układamy kawałki brzoskwiń tworząc na cieście coraz mniejsze okręgi. Delikatnie unosimy brzegi ciasta, zawijamy na brzoskwinie i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 30 minut do wyraźnego zarumienienia się tarty. Po wystudzeniu brzegi obsypujemy cukrem pudrem.

"Kruche ciasto z owocami to prawdziwa rewolucja wśród deserów, a jednocześnie smakołyk wyjątkowo prosty do przygotowania. Zawsze potrafiło rozmiękczyć moje serce i poprawić nastrój, aż do ostatniego okruszka."