Sernik wiosenny z musem bazyliowym

Sernik wiosenny z musem bazyliowym
Desery
8-10
średni
1h 40min

Składniki

spód:

  • 180 g ciastek maślanych Carrefour
  • 2 łyżki masła Jakość z Natury Carrefour

 

masa serowa:

  • 500 g twarogu Jakość z Natury Carrefour
  • 5 jajek Carrefour BIO
  • 450 g mascarpone
  • szklanka ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy limonki

 

mus bazyliowy:

  • łyżka żelatyny
  • 2 doniczki bazylii
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 500 ml śmietany kremówki
 

 

Krok 1

Ciastka rozdrabniamy w blenderze i miksujemy wraz z masłem. Tortownicę, ze zdejmowaną obręczą, wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy całe dno i wkładamy tortownicę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C.

Twaróg miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z limonki, następnie serek mascarpone i dalej miksujemy. Po chwili dosypujemy ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy po jednym jajku i nadal miksujemy. Masę przelewamy na spód. Pieczemy w piekarniku przez 15 min, następnie zmniejszamy moc piekarnika do 120 °C i pieczemy jeszcze przez ok. 80 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy sernik, wyjmujemy z formy i wkładamy do lodówki.

 

Listki bazylii obrywamy i myjemy. Przekładamy do miksera i blendujemy z łyżka wody na gładką papkę. Następnie przecedzamy przez sitko. Dociskamy tak, aby wycisnąć cały sok. Dodajemy ksylitol oraz 100 ml śmietanki kremówki.

Krok 2

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, po chwili delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Delikatnie, po łyżce, mieszamy żelatynę z musem bazyliowym.

Pozostałą śmietankę dobrze schładzamy i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z musem bazyliowym. Powstałym kremem smarujemy wierzch sernika i wkładamy do lodówki na min. 2 h. Przed podaniem dekorujemy sernik startą skórką z limonki oraz listkami bazylii.