Świąteczne ciasto chałwowe bez pieczenia, z masą budyniową, orzechami i bakaliami

Świąteczne ciasto chałwowe bez pieczenia, z masą budyniową, orzechami i bakaliami
Desery
12-15
średnie
50min
Ocena 4

Składniki

  • 650 g herbatników Carrefour BIO
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Reflets de France
  • litr mleka
  • 2 jajka Carrefour BIO
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 250 g chałwy waniliowej Carrefour
  • 100 g orzechów włoskich Carrefour
  • 100 g suszonej żurawiny
  • wiórki kokosa do posypania

 

Krok 1

Odlewamy szklankę mleka, do rondelka wlewamy pozostałe mleko. Dodajemy mąkę orkiszową i ziemniaczaną, następnie ksylitol, żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Odlane mleko zagotowujemy i wlewamy do mieszaniny mąki z mlekiem. Dodajemy drobno pokrojone masło oraz pokruszoną chałwę. Tak powstały budyń miksujemy. Gdyby okazał się być za rzadki, gotujemy go jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż nieco zgęstnieje. Wówczas przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.

Krok 2

Formę na tartę smarujemy masłem. Na dnie układamy herbatniki i smarujemy je porcją budyniu (ok. ¼ całości). Później znów układamy herbatniki, smarujemy je budyniem a następnie dżemem. Przykrywamy herbatnikami, smarujemy budyniem i posypujemy żurawiną oraz pokruszonymi orzechami. Na koniec znów układamy herbatniki, wykładamy ostatnią porcję budyniu i wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosa.