Świąteczne ciasto marchewkowe bez cukru

Świąteczne ciasto marchewkowe bez cukru
Desery
9
Łatwe
1.15h
Ocena 4

Składniki

  • 2 jajka Bio
  • 150 g ksylitolu
  • 150 ml oleju Carrefour BIO
  • 200 g marchewki
  • 2 małe pomarańcze BIO
  • garść orzechów włoskich BIO
  • 50 g wiórków kokosa Carrefour
  • 200 g maki  orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia Carrefour
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Polewa

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • kilka orzechów włoskich

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 1600C. Jajka ubijamy z ksylitolem na gładką masę. Dolewamy olej i ponownie mieszamy. Dodajemy startą na tarce marchewkę, następnie skórkę otartą z pomarańczy oraz pokrojone w kostkę pomarańcze. Delikatnie mieszamy. Dokładamy posiekane orzechy włoskie oraz wiórki kokosa. Po chwili dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, imbir oraz cynamon. Całość mieszamy do połączenia się składników, ale nie za długo. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez ok. 50 min, do suchego patyczka.

Krok 2

W międzyczasie ser mascarpone ubijamy z ksylitolem oraz sokiem z cytryny, aby był bardziej puszysty. Po wystudzeniu smarujemy ciasto kremem i dekorujemy orzechami.