Szarlotka

Szarlotka
Desery
8os
Średnie
2h
Ocena 4

Składniki

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2kg jabłek + 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 3 jajka + dodatkowe 50g cukru drobnego
  • cukier puder do posypania

Krok 1

Zaczynamy od ciasta kruchego. Na stolnicę wysypujemy mąkę, wykładamy na nią zimne masło pokrojone w kostkę. Całość siekamy nożem. Dodajemy cukier, 2 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na pół, formujemy kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy cukier, ziarenka wydrążone z laski wanilii, cynamon, kardamon i imbir. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż jabłka delikatnie się rozpadną, ale ciągle będą miały kształt kostek. 2 białka jajek, które nam zostały, ubijamy z 50g cukru na lśniącą i puszystą bezę.    

Krok 2

Tortownicę ( 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy z lodówki ciasto i pomiędzy dwoma arkuszami papieru wałkujemy na dwa placki o średnicy 24cm. Dno tortownicy wykładamy ciastem, wykładamy jabłka, następnie ubitą bezę i kolejny płat ciasta kruchego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175C i pieczemy 1h. Po połowie możemy ciasto przykryć folią aluminiową, aby się nie spaliło. Ostudzone ciasto opruszamy cukrem pudrem.