Szczodraki-słodkie bułeczki drożdżowe

Szczodraki-słodkie bułeczki drożdżowe
Desery
20-25
średni
2h

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 10 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Carrefour
  • 2 jajka Carrefour BIO
  • 2 łyżki stopionego masła Jakość z Natury Carrefour
  • 1/2 słoika konfitury figowej Reflets de France

Do posmarowania

  • jajko Carrefour BIO
  • 100 g orzechów włoskich Carrefour

 

Krok 1

Podgrzewamy mleko, wsypujemy cukier i drożdże oraz mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy roztopione masło, śmietanę, jajka i mieszamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je z miski i rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. W środku każdego z nich umieszczamy porcję konfitury. Formujemy kuleczki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach tak, by rosnąc się połączyły.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Bułeczki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do podrośnięcia. Pieczemy bułeczki przez ok. 20 min, do zarumienienia.