Tarta migdałowa z nektarynkami

Tarta migdałowa z nektarynkami
Desery
6-8
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

Spód:

  • 180 g mąki (pszenna i orkiszowa, pół na pół)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • jajko
  • szczypta soli

Masa:

  • 130 g mielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 40 g mąki
  • 80 g cukru lub ksylitolu
  • jajko

Topping:

  • 4 nektarynki

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, zimne posiekane masło oraz szczyptę soli. Całość zagniatamy na kruszonkę, na końcu dodając jajko. Formujemy zwartą kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.  

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy. Na końcu dodajemy mielone migdały. Całość mieszamy, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę na tartę smarujemy masłem. Wyjmujemy masę na spód z lodówki i rozwałkowujemy ją na placek o grubości ok 1 cm. Wykładamy nim formę i dziurkujemy za pomocą widelca. Na tartę wylewamy masę migdałową. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki nektarynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika na 30 min.

„Gdy po raz pierwszy ją ujrzałem, od razu to wiedziałem i będę powtarzać: prawdziwy strzał w dziesiątkę. Tak, tarta migdałowa może konkurować z najbardziej wykwintnymi łakociami. Z takim deserem nie ma dyskusji.”