Twarogowe gofry z karmelizowaną gruszką i orzechami

Twarogowe gofry z karmelizowaną gruszką i orzechami
Desery
40min
Ocena 4

Składniki

 

  • 150 g twarogu półtłustego Jakość z Natury Carrefour
  • 2 jajka Carrefour BIO
  • 2 łyżki oleju Carrefour BIO
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/5 szklanki mąki orkiszowej

 

  • 3 gruszki
  • 2 łyżeczki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • łyżeczka oleju Carrefour BIO
  • garść orzechów
  • tymianek

 

  

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg blendujemy z żółtkami, olejem, mlekiem kokosowym i ksylitolem. Później dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy do twarogowej masy. Gofry pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy i studzimy na kratce.

Krok 2

Gruszki myjemy i kroimy na plastry o grubości 1-2 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę oleju. Dodajemy plastry gruszki i podsmażamy przez kilka minut z każdej strony.

Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżeczkę miodu. Dodajemy orzechy i podprażamy przez kilka minut, do zarumienienia. Gofry podajemy z gruszkami oraz karmelizowanymi orzechami. Dekorujemy świeżym tymiankiem.