Wegańska tarta gruszkowa na owsiano-bananowym spodzie z konfiturą wiśniową

Wegańska tarta gruszkowa na owsiano-bananowym spodzie z konfiturą wiśniową
Desery
4
łatwy
55 min.
Ocena 4

Składniki

Spód:

Masa:

  • 4 łyżki konfitury wiśniowej Reflets de France
  • 200 g namoczonych nerkowców
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • ziarna z laski wanilii
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 gruszki do dekoracji

Krok 1

Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z płatkami owsianymi. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego i ponownie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby płatki nasiąkły. Powstałym ciastem wykładamy spód formy na tartę.

Krok 2

Tartę smarujemy konfiturą. Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do miski. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Blendujemy składniki na gładki krem. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego oraz dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na tartę. Wierzch dekorujemy kawałkami gruszek. Schładzamy w lodówce.

Tartę przygotujesz na blaszce z oferty na Carrefour.pl