Wegańskie rogale świętomarcińskie

Wegańskie rogale świętomarcińskie
Desery
15szt
Trudne
3h
Ocena 4

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki maki orkiszowej
  • 25 g drożdży
  • szklanka mleka roślinnego Carrefour BIO
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 150 g wegańskiej margaryny
  • sól

Nadzienie

  • 200 g białego  maku
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 100 g orzechów włoskich Carrefour
  • 100 g orzechów laskowych lub migdałów Carrefour
  • 50 g rodzynek Carrefour
  • 50 g suszonych daktyli Carrefour
  • 2-3 łyżki skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki wegańskiej śmietany

Polewa

  • szklanka ksylitolu zmielonego na puder
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • pokruszone orzechy włoskie

 

Krok 1

Pokruszone drożdże zalewamy połową porcji ciepłego mleka. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 min. Dodajemy pozostałe mleko, następnie zaczyn łączymy z mąką, solą oraz roztopionym olejem kokosowym. Wyrabiamy ciasto, ale nie za długo i odstawiamy je do lodówki, aby wyrosło. Może być lekko klejące. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

Schłodzone ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 40 cm x 20 cm), a na placku rozsmarowujemy margarynę. Ciasto składamy „na trzy” do środka, ponownie rozwałkowujemy i znów składamy „na trzy”. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto, składamy „na trzy” i wkładamy do lodówki na 30 min. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: mak i orzechy zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na 20 min. Wraz z daktylami i rodzynkami mielimy wszystko na gładko w malakserze. Dodajemy syrop z agawy, wegańską śmietankę i skórkę z pomarańczy. Masa powinna być dokładnie rozdrobniona i gęsta

Formujemy rogaliki: ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i dzielimy je na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy 1-2 łyżki nadzienia i zwijamy go w rogalik. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Nagrzewamy piekarnik do 1800C. Rogaliki pieczemy przez ok. 20-25 min, aż się lekko zezłocą.

Puder z ksylitolu łączymy z gorąca wodą, aby powstał lukier. Smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy obficie orzechami.