Arbuzada

Arbuzada
Napoje, koktajle
2
Łatwy
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół arbuza
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Królewski
  • 100 ml wody
  • 2 cm imbiru
  • sok z 1 limonki

 

Krok 1

Cukier rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Wkładamy do miksera i blendujemy na gładki mus. Imbir obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobno i dodajemy do miąższu arbuza.

Krok 2

Dolewamy syrop cukrowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy, a następnie przelewamy przez sito do czystego naczynia. Gotową arbuzadę schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu.

„Z mojego nakazu: tego lata arbuzada ma dołączyć do oranżady oraz lemoniady i wszystkim spragnionym dostarczać orzeźwienia.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Naturalna woda mineralna niegazowana 0,5 l
0,5 l
1,18 zł/1 l
0,59 zł
Imbir ważony
28,99 zł/1 kg
2,90 zł
Limmi Sok z limonek 200 ml
0,2 l
25,95 zł/1 l
5,19 zł
Ananas ważony
4,99 zł/1 kg
7,48 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Cukier trzcinowy nierafinowany typ Demerara 500 g
0,5 kg
9,98 zł/1 kg
4,99 zł

Zobacz również inne przepisy