Lista zakupów0

Arbuzada

Arbuzada
Napoje, koktajle
2
Łatwy
10 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół arbuza
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Królewski
  • 100 ml wody
  • 2 cm imbiru
  • sok z 1 limonki

 

Krok 1

Cukier rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Arbuza kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Wkładamy do miksera i blendujemy na gładki mus. Imbir obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobno i dodajemy do miąższu arbuza.

Krok 2

Dolewamy syrop cukrowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy, a następnie przelewamy przez sito do czystego naczynia. Gotową arbuzadę schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu.

„Z mojego nakazu: tego lata arbuzada ma dołączyć do oranżady oraz lemoniady i wszystkim spragnionym dostarczać orzeźwienia.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Naturalna woda mineralna...
0,59 zł
Imbir ważony
14,99 zł
Arbuz ważony
1,99 zł
1,69 zł
Carrefour Cukier trzcinowy typ...
4,59 zł
4,19 zł

Zobacz również inne przepisy