Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców
Napoje, koktajle
6
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

 
  • 3 l wody
  • 100g suszonych śliwek
  • 100g suszonych jabłek
  • 100g suszonych gruszek
  • 50g suszonych moreli
  • 50g suszonych daktyli
  • 50g suszonych fig
  • 50g rodzynek
  • skórka z jednej pomarańczy
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 4 ziarna kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • miód do smaku

Krok 1

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z wodą. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. 

Krok 2

Jeśli kompot jest zbyt intensywny, możemy dolać wody. Na koniec dodajemy miód według uznania. Kompot podajemy po schłodzeniu.  

Gotowane suszone owoce można wykorzystać do świątecznych deserów. 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Naturalna woda mineralna Sudety niegazowana 1,5 l
1,5 l
0,66 zł/1 l
0,99 zł
Suszone jabłka 50 g
0,05 kg
99,80 zł/1 kg
4,99 zł
Suszone gruszki 70 g
0,05 kg
99,80 zł/1 kg
4,99 zł
Carrefour Morele suszone bez pestek 100 g
0,1 kg
49,90 zł/1 kg
4,99 zł
Helio Natura Figi suszone 150 g
0,15 kg
59,93 zł/1 kg
8,99 zł
KRESTO Rodzynki 200 g
0,2 kg
24,95 zł/1 kg
4,99 zł
Prymat Goździki całe 10 g
0,01 kg
149,00 zł/1 kg
1,49 zł
Kotányi Kardamon cały 10 g
0,01 kg
449,00 zł/1 kg
4,49 zł
Butelka standardowa CANPOL Przyjaciel Miś 120 ml (mix) 42/102
1 szt.
9,99 zł/1 szt.
9,99 zł

Zobacz również inne przepisy