Awokado faszerowane bezjajeczną pastą z tofu i ciecierzycy

Awokado faszerowane bezjajeczną pastą z tofu i ciecierzycy
Przekąski
2
Łatwe
20min+

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado 
  • 150 g tofu
  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżka musztardy Carrefour BIO
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta tymianku Carrefour BIO
  • łyżeczka syropu z agawy Carrefour BIO
  • łyżka oleju Carrefour BIO
  • garść kiełków słonecznika
  • sól, pieprz
  • czarnuszka (opcjonalnie)

 

Krok 1

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.

Do miski wsypujemy ugotowaną ciecierzycę (odkładamy kilkanaście ziarenek do dekoracji). Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, następnie majonez, musztardę, płatki drożdżowe, kurkumę, tymianek, syrop z agawy, olej, sól oraz pieprz. Blendujemy na gładką pastę.

Krok 2

Awokado przepoławiamy, wyjmujemy z niego pestkę i faszerujemy pastą bezjajeczną. Posypujemy odłożonymi ziarenkami ciecierzycy, kiełkami oraz czarnuszką.