Clafoutis z wiśniami w płatkach migdałów

Clafoutis z wiśniami w płatkach migdałów
Przekąski
4-5
Średni
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 150 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • masło do wysmarowania formy

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Całość ubijamy, aż masa zacznie robić się puszysta. Następnie dodajemy mąkę, mleko oraz śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2

Formę smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie. Clafoutis pieczemy w piekarniku 30 min. i pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.

„Clafoutis – to brzmi słodko! Polecam Wam to francuskie ciasto owocowe zarówno na ciepło, jak i na zimno, na pierwsze lub drugie śniadanie. Pyszne jest zawsze!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Łaciate Mleko UHT 3,2% 1 l
1 l
3,25 zł/1 l
3,25 zł
MR Słynne Roślinne Margaryna 250 g
0,25 kg
10,60 zł/1 kg
2,65 zł

Zobacz również inne przepisy