fitburgery z łososia z guacamole i sałatą

fitburgery z łososia z guacamole i sałatą
Przekąski
2
Łatwy
30min
Ocena 5

Składniki

  • 200 g filetu z łososia Jakość z Natury Carrefour
  • łyżka oliwy Carrefour BIO
  • ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • koperek
  • 2 bułki orkiszowe
  • sałata (np. rzymska)
  • awokado
  • cytryna
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • jogurt grecki Carrefour
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Łososia myjemy, usuwamy ości i blendujemy na gładką pastę. Czosnek oraz cebulę drobno siekamy i dodajemy do zblendowanego łososia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Całość mieszamy i formujemy dwa kotleciki. Smażymy je na rozgrzanej patelni przez ok. 2 min, z każdej strony.

Awokado obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie purée. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Krok 2

Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku. Dolne części smarujemy guacamole, następnie kładziemy po listku sałaty, krążku czerwonej cebuli oraz burgerze z łososia. Na burgery ponownie wykładamy po porcji guacamole oraz po łyżce jogurtu greckiego. Przykrywamy całość górnymi częściami bułek.