Grillowane szparagi z cytryną i miętą

Grillowane szparagi z cytryną i miętą
Przekąski
2
Łatwe
20min
Ocena 4

Składniki

  • 350g zielonych szparagów
  • garść świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • parmezan do posypania

Krok 1

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Obieraczką do warzyw obieramy łykowatą skórę, jeśli będzie taka potrzeba. 

Liście mięty oraz papryczkę chili drobno siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce. 

Do miski wyciskamy sok z 1 cytryny oraz dodajemy startą skórkę i sok z cytryny. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.  Całość mieszamy. 

Szparagi blanszujemy - zanurzamy na 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie przekładamy do lodowatej wody na kilka minut. Wyciągamy i osuszamy  ręcznikiem papierowym.

Krok 2

 Patelnię grillową mocno rozgrzewamy na dużym ogniu. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy szparagi na rozgrzaną patelnię i dodajmy kilka łyżek soku z miętą, skórką z cytryny i chili.  Po 2 minutach szparagi odwracamy i znowu polewamy sokiem.  Grillujemy przez kolejne 2 minuty i zdejmujemy z ognia. 

Wykładamy na talerz, polewamy resztą soku ze skórką z cytryny, miętą i chili, która została na patelni. Posypujemy startym parmezanem.

 

Polecamy . Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Mięta ogrodowa świeża
1 szt.
4,59 zł/1 szt.
4,59 zł
Cytryny ważone
7,99 zł/1 kg
1,44 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 750 ml
0,75 l
19,99 zł/1 l
14,99 zł
17,99 zł
PROMOCYJNA CENA

Zobacz również inne przepisy