Jajka faszerowane serem cheddar, cukinią, orzechami włoskimi i świeżymi ziołami

Jajka faszerowane serem cheddar, cukinią, orzechami włoskimi i świeżymi ziołami
Przekąski
3-6
Łatwe
35min
Ocena 5

Składniki

  • 6 jajek Bio Carrefour
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour
  • mała cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 5 łyżek startego sera cheddar
  • 3 łyżki orzechów włoskich Carrefour
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego tymianku

Sos:

  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Do dekoracji:

  • orzechy włoskie
  • rzeżucha lub świeże oregano 

 

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy cukinię startą na tarce wraz ze skórką i dusimy przez ok. 3-4 min, aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i tymianek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zostawiamy do ostudzenia. 

Krok 2

Orzechy mielimy blenderem do uzyskania konsystencji mąki. Ugotowane jajka kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy żółtka i dodajemy do masy z cukinii. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Po chwili dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach oraz orzechy. Powstałym farszem nadziewamy jajka. 


Dekorujemy jajka sosem z mieszanki majonezu i jogurtu oraz oregano lub rzeżuchą.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.