Jajka faszerowane smażone w skorupkach

Jajka faszerowane smażone w skorupkach
Przekąski
6
Średnie
30min
Ocena 4

Składniki

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 250g pieczarek 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka majonezu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • szczypiorek
  • kiełki np. buraka
  • sól
  • pieprz

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy. Jajka delikatnie przekrawamy na pół, uważając, żeby nie połamać skorupki. Najlepiej kroić nożem z piłką. Łyżką wybieramy żółtko i białko, które następnie siekamy. 

Kroimy cebulę oraz pieczarki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki. Solimy i smażymy ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia po odparowaniu wody z pieczarek. 

Krok 2

Cebulę i pieczarki łączymy z posiekanymi jajkami, dodajemy majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy. Powstałą masę umieszczamy w skorupkach, a wierzch posypujemy obficie bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez około 3 minuty farszem do dołu.  Jajka dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionymi kiełkami np. z buraka.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Pieczarki ważone
7,99 zł/1 kg
4,00 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Natka pietruszki pęczek
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Masło ekstra 200 g
0,2 kg
21,45 zł/1 kg
4,29 zł
Majonez Kielecki 170 ml
0,17 l
25,82 zł/1 l
4,39 zł
Schulstad Gourmet Boston Bułki pszenne do hamburgerów 324 g (4 x 81 g)
0,324 kg
24,35 zł/1 kg
7,89 zł
Natureza szczypiorek pęczek
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
GOH Kiełki buraka 40 g
0,04 kg
99,75 zł/1 kg
3,99 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,16 zł/1 kg
1,29 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy