Kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym

Kanapkowe muffinki z jajkiem sadzonym
Przekąski
3-4
Łatwy
25 min.
Ocena 3

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 jajek Jakość z Natury
  • 6 plasterków szynki
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • masło do posmarowania formy
  • zielona pietruszka

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Formę na muffiny smarujemy masłem. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę (można też rozwałkować kromki wałkiem do ciasta). Kromkami wypełniamy zagłębienia na muffiny, tworząc koszyczki z chleba.

Krok 2

Do każdego zagłębienia wkładamy po plasterku szynki. Do niewielkiej miseczki wbijamy jajko, po czym przelewamy je do muffinek. Czynność powtarzamy jeszcze pięć razy. Całość posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na 15 min. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.

 

„Jajka na śniadanie są oczywistością. Jednak można je przyrządzić w sposób zaskakująco nowy i zdumiewająco pyszny. Apeluję o kulinarną kreatywność!”

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Dan Cake Chleb tostowy pszenny 250 g
0,25 kg
10,36 zł/1 kg
2,59 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
0,35 kg
19,97 zł/1 kg
6,99 zł
Szynka wędzarza
38,40 zł/1 kg
3,84 zł
Łaciate Masło ekstra 100 g
0,1 kg
40,90 zł/1 kg
4,09 zł

Zobacz również inne przepisy