Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Przekąski/Naleśniki z jabłkami i solonym karmelem

Naleśniki z jabłkami i solonym karmelem

Naleśniki z jabłkami i solonym karmelem
Przekąski
10 sztuk
Łatwy
1 h
Ocena 4.3

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 180 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Solony karmel:

  • 250 g cukru
  • 105 g masła
  • 150 g śmietanki 36%
  • pół łyżeczki soli

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę (Masło trzeba najpierw rozpuścić.). Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cukrem i cynamonem i smażymy ok. 15 min. Najlepiej, aby częściowo się rozpadły na mus.

Krok 2

Na suchą patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i sól. Czekamy, aż trochę zgęstnieje. Naleśniki smarujemy cienką warstwą karmelu, wykładamy jabłka i zawijamy. Całość polewamy karmelem. 

"Tak jak medal ma dwie strony, tak i naleśnik, z tą różnicą że jego obie są równie smaczne. Można się o tym przekonać przygotowując je wg oryginalnego przepisu moich kucharzy. Wyśmienite!"