Orkiszowa tarta z grzybami leśnymi, dynią, camembertem, tartym parmezanem i rukolą

Orkiszowa tarta z grzybami leśnymi, dynią, camembertem, tartym parmezanem i rukolą
Przekąski
Łatwe
60min
Ocena 4

Składniki

 

Masa:

  • 25g grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki)
  • łyżeczka masła Jakość z Natury Carrefour
  • 1/4 dyni hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 200 g śmietany 18%
  • jajko Carrefour BIO

Spód tarty:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • jajko Carrefour BIO
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 150 g sera Camembert Carrefour BIO
  • 100 g sera koziego
  • tarty parmezan
  • garść rukoli

 

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, sól i rozcieramy palcami na kruszonkę. Następnie dodajemy jajko i dalej ugniatamy. Formujemy kulę, owijamy ją w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę na tartę i dziurkujemy widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika na 25 min, aż się zarumieni.

Krok 2

Grzyby dokładnie czyścimy i tniemy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek, a zaraz potem grzyby i podsmażamy przez kilka chwil. Dynię kroimy w mniejszą kostkę i dodajemy do grzybów. Dusimy przez ok. 6-8 min. Powstały farsz wykładamy na spód tarty. Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawiamy solą oraz pieprzem, a gotową masę wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser camembert oraz kozi. Posypujemy parmezanem. Tartę wkładamy na 30 min do piekarnika. Przed podaniem posypujemy ją rukolą oraz parmezanem .