Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Przekąski
30
Trudne
3h

Składniki na ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 8g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 280ml mleka
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka 
  • garść czarnuszki

 

Składniki na farsz:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 80g suszonych grzybów
  • 250ml wody
  • 250g pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 250ml bulionu warzywnego
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Mleko delikatnie podgrzewamy, tak aby było ciepłe, ale nie może parzyć w palec. Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki na ciasto oprócz masła i mleka. Zaczynamy ucierać ręcznie albo w mikserze, powolnym strumieniem dolewając mleko. Wyrabiamy przez 10-15 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Po tym czasie kawałek po kawałku dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy kolejne 5-8 minut. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h-1,5h do wyrośnięcia.

Grzyby suszone dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnego dnia grzyby razem z wodą przekładamy do garnka i gotujemy 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy, zachowując wodę. Dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą. Drobno je kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle w dużym garnku.  

    

Krok 2

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą jeśli jest za kwaśna. Drobno kroimy. Dodajemy do garnka z cebulą i smażymy 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby, liście laurowe, ziela angielskie, bulion i wodę po grzybach (przelaną przez sitko). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 1h, co jakiś czas mieszając. 10 minut przed końcem otwieramy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować. Wyławiamy ziela angielskie i liście laurowe. Farsz studzimy.

Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy 3 długie prostokąty. Na środek wykładamy farsz i zawijamy dwa dłuższe końce w roladę. Układamy je na papierze do pieczenia łączeniem do dołu. Kroimy w poprzek na paski szerokości ok 4-5 centymetrów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut do złotego koloru.