Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i jajkiem

Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą i jajkiem
Przekąski
8-10
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  •            opakowanie ciasta francuskiego
  •            3 jajka + 1 jajko do posmarowania
  •            2 białe kiełbaski
  •            3 łyżeczki chrzanu
  •            3 łyżeczki musztardy
  •            sól, pieprz    
  •            łyżeczka majeranku

 

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na ósemki. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Kiełbaski obieramy z osłonki, kroimy na plasterki. Na stolnicy rozkładamy ciasto francuskie. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na trzy równe części. Każdą z nich smarujemy przez środek łyżeczką musztardy i chrzanu. 

Krok 2


Na każdą część ciasta nakładamy po 4 kawałki jajka oraz kilka plasterków kiełbasy. Zawijamy w rulon i tniemy w poprzek na mniejsze paszteciki. Czynność dwukrotnie powtarzamy. Smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy 30 min., aż wierzch się zarumieni.


„Oto spotkanie polskiej tradycji wielkanocnej z francuską sztuką wypieków: pachnące majerankiem chrupiące paszteciki z białą kiełbasą i jajkiem. Smak godny cesarza na Wielkanoc!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Motyl Chrzan tarty 190 g
0,19 kg
18,89 zł/1 kg
3,59 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,56 zł/1 kg
1,39 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Prymat Majeranek suszony 8 g
0,008 kg
186,25 zł/1 kg
1,49 zł

Zobacz również inne przepisy