Lista zakupów0

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii
Przekąski
4 os
Łatwy
1,5h

Składniki

Ciasto:
  • 3 cukinie
  • 2 małe marchewki 
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka gałązek świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1,5 łyżeczki suszonego
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • Pęczek koperku 
  • Sól, pieprz

Krok 1

Cukinię myjemy i ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Ścieramy do niej również obraną cebulę. Całość solidnie solimy i odstawiamy na 20 minut, aż puści sok. 

 

 

 

Krok 2

Po tym czasie odcedzamy całość na sicie, dokładnie dociskamy aby pozbyć się całej wody. Do cukinii ścieramy również obraną marchewkę. Wyciskamy czosnek. Dodajemy przyprawy, kaszę, bułkę, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy pasztet i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C przez 1 godzinę i 15 minut. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Natureza marchew obrana tacka 500 g
4,49 zł
Cebula ważona
3,99 zł
Mizgier Nioska Radoska Jaja z chowu...
15,59 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej...
12,49 zł
Mamut Bułka tarta wrocławska 450 g
4,69 zł
Kupiec Kasza manna 400 g
2,79 zł
Kamis Tymianek 10 g
1,89 zł
Kamis Oregano 10 g
1,69 zł
Natka pietruszki pęczek
1,49 zł
Natureza koperek pęczek
1,49 zł
Kamis Kurkuma 20 g
1,89 zł

Zobacz również inne przepisy