Pełnoziarniste paluchy serowe z ziołami i serem mimolette

Pełnoziarniste paluchy serowe z ziołami i serem mimolette
Przekąski
25-30
Łatwe
30min
Ocena 4

Składniki

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka BIO Carrefour
  • 125 g masła
  • 125 g tartego sera Mimolette 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • jasny i czarny sezam ( do posypania)

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz chili. Przekładamy do miski masło i dokładnie ucieramy, aż powstanie kruszonka. Następnie wrzucamy starty ser oraz jedno jajko oraz żółtko. Ciasto lekko wyrabiamy przez 2-3 minuty. Owijamy w folię i odkładamy na kilka chwil do lodówki. 

 

Krok 2

Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i tniemy na cienkie paski. Blachę smarujemy masłem. Paski ciasta skręcamy w spiralki i przekładamy na blachę. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C, przez ok. 20 min, do zarumienienia.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Polskie Młyny Mąka Szymanowska pszenna uniwersalna typ 480 1 kg
1 kg
3,29 zł/1 kg
3,29 zł
Łaciate Masło ekstra 200 g
0,2 kg
32,95 zł/1 kg
6,59 zł
Ser Grozette 40 g
0,04 kg
77,25 zł/1 kg
3,09 zł
Kamis Rozmaryn 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
16,33 zł/1 kg
0,49 zł
Helio Sezam łuskany 200 g
0,2 kg
27,45 zł/1 kg
5,49 zł

Zobacz również inne przepisy