Przepis na chłodnik arbuzowy

Przepis na chłodnik arbuzowy
Przekąski
4
Łatwy
30 min.
Ocena 4

Składniki

  • 1 kg miąższu arbuza
  • 300 g truskawek
  • sok z 1 cytryny 
  • świeża mięta 
  • garść pistacji 
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • ser feta 

Krok 1

Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Imbir trzemy na tarce. Z truskawek usuwamy szypułki. Arbuz, truskawki, imbir i garść mięty umieszczamy w naczyniu i blendujemy. Powstałą masę odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Prażymy pistacje na suchej patelni, następnie siekamy. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy w palcach.

Krok 2

Siekamy małą garść mięty. Gdy chłodnik osiągnie odpowiednią temperaturę przelewamy go do miseczek. Dekorujemy serem feta, pistacjami i posiekaną miętą. 

"Zarządzam koniec zupowej rutyny – tego lata mają rządzić chłodniki. Niech opanują Wasze stoły i kubki smakowe. Na początek arbuz. Mój kucharz odkryje przed Wami niezwykły przepis, który przekona nawet sceptyków."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Banan ważony
4,99 zł/1 kg
1,00 zł
Mięta ogrodowa świeża
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Imbir ważony
28,99 zł/1 kg
2,90 zł
Président Ser feta 150 g
1,5 szt.
7,46 zł/1 szt.
11,19 zł
Cytryny ważone
8,99 zł/1 kg
1,62 zł
Helio Orzechy pistacjowe 80 g
0,08 kg
124,88 zł/1 kg
9,99 zł
Natureza winogrono ciemne 500 g
1 szt.
8,99 zł/1 szt.
8,99 zł

Zobacz również inne przepisy