Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Przekąski/Przepis na zapiekanki z chleba żytniego z pieczarkami

Przepis na zapiekanki z chleba żytniego z pieczarkami

Przepis na zapiekanki z chleba żytniego z pieczarkami
Przekąski
4
Łatwy
1 h
Ocena 5

Składniki

  • 8 kromek chleba żytniego
  • 500 g pieczarek
  • łyżeczka estragonu
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku 
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ketchupu
  • 8 pomidorów suszonych
  • 2 kulki mozarelli
  • oliwa

Krok 1

Pieczarki bardzo drobno siekamy. Na patelni rumienimy wcześniej drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Wrzucamy pieczarki, doprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody z pieczarek (zmniejszą swoją objętość o połowę). Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Majonez łączymy z ketchupem.

Krok 2

Piekarnik wstawiamy na 1800C. Kromki smarujemy sosem, nakładamy na nie dość grubo pieczarki. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki i układamy na pieczarkach. Posypujemy startym serem mozarella. Pieczemy około 20 minut. Możemy je podać ze szczypiorkiem, świeżą pietruszką lub ulubionymi ziołami. 

"Uwielbiam zapiekanki z pieczarkami i serem. A teraz mój kucharz zaproponował smakowitą odmianę! Muszę przyznać, że dokonał niemożliwego: zadziwił mnie i pysznie zaskoczył. Doprawdy, jak to kilka nietuzinkowych ingrediencji może stworzyć z klasycznego dania… nowego klasyka!"