Ryba w galarecie

Ryba w galarecie
Przekąski
8
Łatwe
1h

Składniki

  • 1kg łososia
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie żelatyny na 1l płynu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Krok 1

Łososia płuczemy pod zimną wodą. Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy całość około 1,5 litra wody. Cebulę podpiekamy nad palnikiem, dorzucamy do wody. Gotujemy około 25 minut. Wyciągamy włoszczyznę z wody, wkładamy do niej łososia i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu. Łososia delikatnie wyławiamy, a wywar przelewamy przez sito.     

Krok 2

Doprawiamy wywar solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Marchewkę z wywaru kroimy w plastry. Jajka kroimy w ćwiartki albo plasterki. Na dno salaterek układamy kawałki łososia. Następnie układamy jajka, groszek, kukurydzę (ilość dowolna) i marchewkę. Zalewamy przestudzonym wywarem. Wkładamy do lodówki na całą noc. Aby ładnie i gładko wyciągnąć galaretki, wystarczy salaterki zamoczyć w ciepłej wodzie. Podajemy z natką pietruszki i cytryną.