śledzie po kaszubsku

śledzie po kaszubsku
Przekąski
4-6
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

 
  • 500g śledzi
  • 4 łyżki octu
  • 3 małe cebule
  • 6 śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 180g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz

Krok 1

śledzie po kaszubsku - sposób wykonania

Śledzie umieszczamy w misce, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy je do miski, zalewamy octem i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Krok 2

śledzie po kaszubsku - składniki

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekane śliwki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Ściągamy z ognia, dodajemy gorczycę i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewę mieszamy razem ze śledziami lub przekładamy warstwowo w słoiku. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Ocet spirytusowy 10% 500 ml
0,5 l
5,78 zł/1 l
2,89 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Śliwka suszona 200g
0,2 kg
29,95 zł/1 kg
5,99 zł
Pudliszki Ketchup pikantny 205 g
0,2 kg
18,45 zł/1 kg
3,69 zł
Carrefour Majeranek suszony 15 g
0,015 kg
66,00 zł/1 kg
0,99 zł
Carrefour Liście laurowe suszone 6,6 g
0,007 kg
141,43 zł/1 kg
0,99 zł
Carrefour Ziele angielskie suszone 15 g
0,015 kg
66,00 zł/1 kg
0,99 zł

Zobacz również inne przepisy