Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Przekąski/Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku
Przekąski
4-6
Łatwe
1h

Składniki

 
  • 500g śledzi
  • 4 łyżki octu
  • 3 małe cebule
  • 6 śliwek suszonych
  • 3 ogórki kiszone
  • 180g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz

Krok 1

Śledzie umieszczamy w misce, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wkładamy je do miski, zalewamy octem i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Krok 2

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przyprawy: majeranek, liście laurowe, ziela angielskie oraz pieprz. Chwilę podgrzewamy i dodajemy posiekane śliwki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Ściągamy z ognia, dodajemy gorczycę i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewę mieszamy razem ze śledziami lub przekładamy warstwowo w słoiku. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Lisner Śledź atlantycki filety a'la...
21,89 zł
Ocet spirytusowy 10% 500 ml
2,89 zł
Natureza cebula 1 kg
4,49 zł
Śliwka suszona 200g
5,49 zł
Pudliszki Przecier pomidorowy 210 g
3,59 zł
Pudliszki Ketchup pikantny 205 g
3,59 zł
Carrefour Majeranek suszony 15 g
0,99 zł
Carrefour Liście laurowe suszone 6,6 g
1,19 zł
Carrefour Ziele angielskie suszone 15 g
0,99 zł
Mosso Olej Mazowiecki 500 ml
3,49 zł
Prymat Pieprz czarny mielony 20 g
1,49 zł

Zobacz również inne przepisy