Lista zakupów0

Spring Rolls

Spring Rolls
Przekąski
4
Łatwe
30 min

Składniki

  • 20 arkuszy papieru ryżowego 
  • 150g cienkiego makaronu ryżowego 
  • 1 duży ogórek 
  • 1 duża marchewka
  • 1 rzepa
  • 1 duże mango
  • 1 awokado
  • 1 papryka
  • Garść kiełków rzodkiewki 
  • Pół sałaty pekińskiej 
  • Garść świeżej kolendry
  • Garść świeżej mięty

Sos 1

  • 60ml sosu sojowego
  • 50ml wody
  • 40ml octu ryżowego 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • Sok z 3 limonek
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 1 łyżka startego imbiru 
  • posiekana świeża kolendra

Sos 2

  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • pół łyżeczki sosu chili
  • 1 łyżka wody 

Krok 1

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wszystkie warzywa kroimy na cienkie paseczki. Płat papieru ryżowego zamaczamy w zimnej wodzie, tylko przez 1 sekundę. Kładziemy na blat.

 

Krok 2

Z liści kapusty pekińskiej odcinamy twardą część. Układamy liść na środku papieru ryżowego. Na niego wykładamy kilka paseczków rzepy, papryki, marchewki, awokado, ogórka i mango. Kładziemy na nie kiełki, odrobinę makaronu ryżowego, listki mięty oraz kolendry. Boki papieru zawijamy do środka. Część od siebie zawijamy na górę, mocno palcami ściskając warzywa. Zawijamy w rulon. 

Składniki na sosy mieszamy ze sobą. Gotowe!