Szparagi grillowane w plastrach boczku

Szparagi grillowane w plastrach boczku
Przekąski
2-3
Łatwy
15 min
Ocena 3

Składniki

  •          8-10 szparagów
  •          8-10 plasterków boczku
  •          10 listków szałwii
  •          łyżka oliwy
  •          świeżo zmielony pieprz
  •          łyżka startego parmezanu

 

Krok 1

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i układamy na talerzu. Każdego szparaga otaczamy plasterkiem cienko pokrojonego boczku, zawijając w nim listek szałwii. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. 

Krok 2

Szparagi posypujemy grubo mielonym pieprzem oraz oliwą. Grillujemy przez 2-3 min. z każdej strony do zarumienienia. Pod koniec posypujemy startym parmezanem.
         

„Komu zależy na czasie, ten niech wrzuci na ruszt szparagi z apetycznym boczkiem, świeżą szałwią i parmezanem. Oto wyborne danie gotowe w kilkanaście minut!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 500 ml
5 l
5,28 zł/1 l
26,39 zł
Kotányi Młynek Pieprz czarny 36 g
0,041 kg
192,44 zł/1 kg
7,89 zł

Zobacz również inne przepisy