Wegański pasztet z białej fasoli i migdałów

Wegański pasztet z białej fasoli i migdałów
Przekąski
7-8
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

  • 200 g białej fasoli
  • 100 g marchewki
  • 100 ml mleka owsianego Carrefour BIO
  • garść płatków migdałowych Carrefour
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • olej ( np kokosowy) do wysmarowania formy

Krok 1

Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie gotujemy w tej samej wodzie ok. 2 h, doprawiając 1/2 łyżeczki soli. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia.

Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.

Siemię lniane mieszamy z mlekiem owsianym i gotujemy ok. 10 min aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję kleiku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Krok 2

Do miski wrzucamy fasolę, dodajemy ugotowaną marchewkę, siemię lniane z mlekiem, drobno rozdrobnione płatki migdałów oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formę smarujemy, np. olejem kokosowym, posypujemy rozdrobnionymi płatkami migdałów. Powstałą masę przekładamy do formy i posypujemy z wierzchu siemieniem lnianym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 min. Następnie wyjmujemy i studzimy.