Wegański pasztet z kalafiora

Wegański pasztet z kalafiora
Przekąski
Łatwe
1.15h
Ocena 4

Składniki

  • średni kalafior
  • 4 ziemniaki Jakość z Natury Carrefour
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej BIO
  • 2 łyżki oleju Carrefour BIO
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego Carrefour
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 2300C. Kalafior myjemy i dzielimy na różdżki, a ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa smarujemy olejem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 25-30 min.

W międzyczasie kaszę jaglaną zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości przez ok. 12-15 min.

Krok 2

Do naczynia wrzucamy upieczone warzywa, ugotowaną kaszę, ząbek czosnku, mieloną kolendrę, suszone pomidory, pestki dyni i posiekaną pietruszkę (odkładamy na bok jedną różdżkę kalafiora do dekoracji). Doprawiamy całość solą, pieprzem i sosem sojowym i blendujemy na gładką masę.

Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Dekorujemy różdżką kalafiora. Pieczemy przez ok. 40-45 min, aż pasztet będzie miał złocistą skórkę. Kroimy dopiero po wystudzeniu.