Wegański pasztet z soczewicy z pistacjami

Wegański pasztet z soczewicy z pistacjami
Przekąski
8-10
Łatwy
75 min.
Ocena 3

Składniki

  • 100 g soczewicy zielonej (np. z puszki)
  • 100 g soczewicy brązowej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 70 g obranych pistacji
  • 2 cebule
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka mielonego lnu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta lubczyku
  • szczypta kuminu
  • szczypta wędzonej papryki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

Krok 1

By przygotować pasztet z soczewicy, zaczynamy od rozpuszczenia mielonego lnu w 3 łyżkach ciepłej wody. Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W osobnym naczyniu gotujemy kaszę jaglaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekane cebule. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gdy cebule się zeszklą i zmiękną, wyciągamy liście i ziarenka ziela angielskiego. Na patelnię wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną. Dodajemy siemię lniane. 

 

Krok 2

Całość mieszamy doprawiając do smaku sosem sojowym, gałką muszkatołowa, kuminem, papryką wędzoną, lubczykiem, solą oraz pieprzem. Następnie blendujemy na gładka pastę.  Do powstałej masy wrzucamy pistacje i mieszamy. 
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim masę. Pieczemy 45 min., następnie studzimy. Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje następnego dnia.  


„Pasztet z soczewicy to klasyka wegańskiej kuchni. Moi kucharze dodali do niego gałkę muszkatołową, lubczyk, kumin i wędzoną paprykę. Maestria smaku i aromatu!”