Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Przekąski/Wegańskie samosy z soczewicą, ze słodko-kwaśnym dipem

Wegańskie samosy z soczewicą, ze słodko-kwaśnym dipem

Wegańskie samosy z soczewicą, ze słodko-kwaśnym dipem
Przekąski
3-4
Średnie
1h

Składniki

 

Ciasto:

  • 1,5 szklanki maki orkiszowej lub pół na pół z pszenną
  • 2 łyżki oleju Carrefour BIO
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 100 g zielonej soczewicy
  • mała cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżka oleju Carrefour BIO
  • 3 małe ziemniaki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Sos słodko-kwaśny:

  • pomidor
  • ananas
  • 1/2 cebuli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy Carrefour BIO

Krok 1

Soczewicę płuczemy i zalewamy 200 ml wody, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Warzywa gotujemy osobno, do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy kumin oraz imbir. Smażymy przez chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Całość mieszamy, doprawiamy sosem sojowym i natką pietruszki. Pod koniec dodajemy jeszcze sezam. Podsmażamy kilka chwil i odstawiamy do przestudzenia.

Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię i dusimy przez kilka minut. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy go do pomidorów. Farsz doprawiamy cukrem, sosem sojowym oraz octem jabłkowym. Dusimy przez ok. 10 min, następnie blendujemy na gładki sos. 

 

Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy efekt mokrego piasku. Następnie wlewamy wodę oraz sok z cytryny i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na bok na 15 min. 
Po tym czasie z ciasta formujemy 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na cieniutki placek, następnie przecinamy je na pół i sklejamy boki, aż powstanie kieszonki. Do środka wkładamy farsz i zaklejamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

W międzyczasie do garnka wlewamy olej. Samosy smażymy do zarumienienia i odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.