Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Przekąski/Wegańskie szaszłyki z marynowanym tofu, cukinią, pieczarkami i cebulą, podane z wegańskim sosem BBQ

Wegańskie szaszłyki z marynowanym tofu, cukinią, pieczarkami i cebulą, podane z wegańskim sosem BBQ

Wegańskie szaszłyki z marynowanym tofu, cukinią, pieczarkami i cebulą, podane z wegańskim sosem BBQ
Przekąski
2
Łatwe
40min

Składniki

  • cukinia
  • opakowanie tofu
  • 10 pieczarek
  • 2 czerwone cebule

 

Marynata

 

  • łyżka sosu sojowego Carrefour
  • łyżka oleju BIO Carrefour
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • ząbek czosnku
  • małe chili

 

Sos BBQ

 

  • puszka pomidorów Carrefour
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki oleju BIO Carrefour
  • sól, pieprz

Krok 1

Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy olej, sos sojowy, drobno posiekane chili, wędzoną paprykę oraz czosnek starty na małych oczkach. Całość mieszamy, pokrywając tofu marynatą z każdej strony i odstawiamy na 30 min.

Cukinię kroimy w plastry, a następnie jeszcze na pół. Pieczarki myjemy i przepoławiamy. Cebule kroimy na ćwiartki (lub ósemki, jeżeli są duże).

 

Krok 2

Do garnuszka przekładamy pomidory z puszki i resztę składników sosu BBQ. Całość mieszamy, następnie gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Na patyczki nabijamy kawałki tofu, cukinii, pieczarek oraz cebuli. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Grillujemy szaszłyki przez ok. 3-4 min, z każdej strony, do zarumienienia. Podajemy z sosem BBQ .