Sałatka z kalafiora i ciecierzycy, podana z sałatą i świeżą miętą

Sałatka z kalafiora i ciecierzycy, podana z sałatą i świeżą miętą
Sałatki
1
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • pół kalafiora
  • 80 g ciecierzycy Carrefour
  • oliwa Terre d'Italia
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta ostrej papryki
  • garść miksu sałat
  • pół granatu
  • świeża mięta
  • łyżka sosu sojowego Carrefour

Sos:

  • łyżka pasty tahini
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy Carrefour

Krok 1

Na dzień przed przyrządzeniem sałatki ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy z odrobiną soli przez 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior kroimy w drobną kostkę i wykładamy wraz z ugotowaną ciecierzycą na blachę. Całość posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek oraz sosem sojowym. Pieczemy 25 min., w międzyczasie kilka razy mieszając.

 

Krok 2

Na talerzu układamy mix sałat, dodajemy pieczone warzywa, pestki granatu oraz listki świeżej mięty. Całość skrapiamy sosem tahini. Przygotowujemy sos: do oliwy dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i łyżkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy.  Polewamy sosem sałatkę.

„Ogrodnikom nakazuję zająć się różami, zaś kucharzom – różyczkami kalafiora. Niech rozkwitną w sałatce pełnią smaku i aromatu!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Kalafior sztuka
1 szt.
8,99 zł/1 szt.
8,99 zł
Kamis Kminek mielony 20 g
0,02 kg
74,50 zł/1 kg
1,49 zł
1,89 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł
Primavika Tahini naturalne 185 g
0,185 kg
37,78 zł/1 kg
6,99 zł
Miód pszczeli leśny "Jakość z Natury Carrefour", 900 g
0,9 kg
31,10 zł/1 kg
27,99 zł
Natureza cytryny tacka 4 szt.
0,7 kg
5,99 zł/1 kg
4,19 zł

Zobacz również inne przepisy