Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Śniadania/Bezglutenowy chleb z mąki konopnej

Bezglutenowy chleb z mąki konopnej

Bezglutenowy chleb z mąki konopnej
Śniadania
1szt
Łatwe
1,5h

Składniki

  • 150 g maki gryczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki konopnej
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • ok. 380 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • drożdże instant (mała paczka)
  • łyżka oleju BIO
  • nasiona chia
  • sezam

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą, ksylitolem, drożdżami oraz siemieniem lnianym. Następnie dodajemy wodę oraz olej, dokładnie mieszamy i wyrabiamy (przez ok. 8-10 min). 

Krok 2

Na spód formy wysypujemy nasiona chia i sezam, następnie wlewamy ciasto. Chleb pieczemy przez ok. 60 min.