Naleśniki z kremem mascarpone i dżemem truskawkowym

Naleśniki z kremem mascarpone i dżemem truskawkowym
Śniadania
2
Średni
25 min.
Ocena 3

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Krok 1

Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, mleko, wodę, sól oraz roztopione masło. Miksujemy całość na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.

Krok 2

Śmietanę z cukrem ubijamy na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Naleśniki smarujemy kremem mascarpone, dodajemy dżem truskawkowy i posypujemy startą gorzką czekoladą.

„We Francji nazywamy je crepes i przyrządzamy na wiele różnych sposobów. Każdy jest doskonały! Dzieci wiedzą to najlepiej!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Extra Sudety+ Naturalna woda mineralna gazowana 500 ml
0,5 l
1,18 zł/1 l
0,59 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Cukier trzcinowy nierafinowany typ Demerara 500 g
0,5 kg
9,98 zł/1 kg
4,99 zł
Butelka standardowa CANPOL Przyjaciel Miś 120 ml (mix) 42/102
1 szt.
9,99 zł/1 szt.
9,99 zł

Zobacz również inne przepisy