Omlet biszkoptowy z jabłkami

Omlet biszkoptowy z jabłkami
Śniadania
1
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mleka
  • łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

na smażone jabłka:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Jabłka tniemy na ćwiartki i drylujemy gniazdka. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżeczkę masła, dodajemy miód oraz jabłka. Smażymy jabłka przez kilka minut, aż zmiękną z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy cynamonem. Gotowe jabłka odstawiamy na bok.  

Krok 2

Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do białkowej masy dodajemy mąkę, żółtka, cukier oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masło rozpuszczamy na żeliwnej patelni i wlewamy na nią masę. Na wierzchu układamy usmażone jabłka. Pieczemy w piekarniku przez 10-12 min.

„Francuski klasyk śniadaniowy w połączeniu z jabłkami – najlepiej z polskich sadów, gdyż to najpyszniejsze z pysznych jabłek."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Mizgier Nioska Radoska Jaja z chowu na wolnym wybiegu L 20 sztuk
1,32 kg
12,95 zł/1 kg
17,09 zł
Polskie Młyny Mąka Szymanowska pszenna uniwersalna typ 480 1 kg
1 kg
3,29 zł/1 kg
3,29 zł
Łaciate Mleko UHT 3,2% 1 l
1 l
2,39 zł/1 l
2,39 zł
3,25 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Cukier trzcinowy typ Demerara 500 g
0,5 kg
8,98 zł/1 kg
4,49 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Bio Miód wielokwiatowy nektarowy 300 g
0,3 kg
39,97 zł/1 kg
11,99 zł
Prymat Cynamon mielony 15 g
0,015 kg
99,33 zł/1 kg
1,49 zł

Zobacz również inne przepisy