Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Zupy/Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały z jajkiem sadzonym
Zupy
4
Łatwy
30min

Składniki

  • 1 opakowanie Barszczu Białego Nasza specjalność WINIARY
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 gramów szynki
  • 4 sztuki jajek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól

Krok 1

Szynkę kroimy w paseczki i smażymy w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Zalewamy 0,5 litrem zimnej wody. W drugim 0,5 litra zimnej wody rozrabiamy zawartość opakowania Barszczu Białego Nasza specjalność WINIARY i wlewamy do garnka. Dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 min często mieszając.

Krok 2

Na sporej patelni roztapiamy masło i delikatnie wbijamy jajka jedno obok drugiego. Solimy i gdy białko lekko się zetnie wlewamy 3 łyżki gorącej wody oraz nakrywamy patelnię przykrywką. Smażymy 1-2 minuty. Kiedy jajka będą gotowe zdejmujemy je z ognia i wykrajamy szklanką lub foremką okrągłe kształty tak, aby żółtko było na środku.

Barszcz biały rozlewamy do talerzy, nakładamy jajko sadzone i posypujemy do dekoracji posiekaną natką pietruszki.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Piątnica Śmietana do zupy 18% 200 g
1,49 zł
Winiary Nasza specjalność Barszcz...
1,89 zł
Mleczny Przystanek Masło ekstra 170 g
4,39 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu...
6,99 zł
Natka pietruszki pęczek
1,49 zł
Kotányi Salvita Sól o obniżonej...
2,99 zł
Szynka konserwowa
27,90 zł

Zobacz również inne przepisy