Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Zupy
4os
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

Ciasto:
  • bulion warzywny BIO 1l  
  • kefir 500 ml
  • jogurt naturalny 300 ml 
  • pęczek botwinki 
  • 4-5 rzodkiewek
  • 4 ogórki gruntowe 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 jajka 

Krok 1

Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Buraczki i łodygi kroimy w małą kostkę. Liście drobno siekamy.  

Zagotowujemy bulion warzywny, dodajemy buraczki i gotujemy przez ok. 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy łodygi, liście oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 4 minuty. Dodajemy ocet winny, cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 

Krok 2

Ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek oraz koperek. Do ostudzonego wywaru dodajemy jogurt, kefir, ogórki, rzodkiewki oraz zioła. 

Po schłodzeniu serwujemy z jajkiem na twardo. Możemy dodatkowo posypać ziołami oraz świeżo zmielonym pieprzem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Bio Bulion warzywny w proszku 80 g (8 x 10 g)
0,08 kg
74,88 zł/1 kg
5,99 zł
Mleczny Przystanek Kefir 200 g
0,2 kg
5,95 zł/1 kg
1,19 zł
Natureza rzodkiewka pęczek
1 szt.
2,49 zł/1 szt.
2,49 zł
Czosnek tuba 3 sztuki
1 szt.
8,49 zł/1 szt.
8,49 zł
Natureza szczypiorek pęczek
1 szt.
1,79 zł/1 szt.
1,79 zł
Natureza koperek pęczek
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Carrefour Ocet jabłkowy 6% 225 ml
0,225 l
12,67 zł/1 l
2,85 zł
Polski Cukier Cukier biały 1 kg
1 kg
2,35 zł/1 kg
2,35 zł
Carrefour Świeże jaja z chowu ściółkowego L 20 sztuk
0,75 kg
19,85 zł/1 kg
14,89 zł

Zobacz również inne przepisy