Flaczki

Flaczki
Zupy
4os
Średnie
1,5h
Ocena 4

Składniki

  • 1 kg gotowanych flaków wołowych
  • 700 g wołowiny (np. szponder)
  • 1 pęczek włoszczyzny 
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 papryczka chili
  • 4 l wody
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania bulionu wołowego. Cebulę opalamy nad palnikiem. Do garnka wrzucamy mięso wołowe, obraną włoszczyznę, papryczkę chili,  liście laurowe, ziele angielskie oraz opaloną cebulę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu tak, aby bulion tylko bulgotał. Gotujemy około 2h.   

Krok 2

Flaki zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 20 minut, po tym czasie odcedzamy, ponownie zalewamy wodą i ponownie gotujemy około 25 minut. Gotowy bulion przelewamy przez sito, wrzucamy do niego flaki. Marchewkę oraz pietruszkę z bulionu ścieramy na tarce. Dodajemy do bulionu razem z majerankiem, imbirem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pajdą świeżego chleba.