Orientalna zupa z krewetkami, makaronem ryżowym, chili i kolendrą

Orientalna zupa z krewetkami, makaronem ryżowym, chili i kolendrą
Zupy
2
Łatwy
40min
Ocena 5

Składniki

  • 200 g krewetek
  • 50 g makaronu ryżowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • odrobina chili
  • 2 cm  imbiru
  • ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu Carrefour BIO
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • łyżeczka sosu sojowego Carrefour
  • łyżka sosu rybnego
  • groszek cukrowy
  • świeża kolendra

 

Krok 1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki czyścimy i obieramy z pancerzy. Na łyżce oleju kokosowego podsmażamy drobno posiekany czosnek, chili oraz starty na tarce imbir. Po chwili dodajemy pastę curry i całość mieszamy przez 2-3 min, uważając by się nie przypaliło.

Krok 2

Następnie wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Po chwili wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy sosem sojowym oraz sosem rybnym. Wrzucamy pokrojony na kawałki groszek cukrowy i gotujemy przez 3-4 min. Następnie wrzucamy krewetki i gotujemy przez kolejne 2-3 min.
Do miseczki wkładamy ugotowany makaron. Zalewamy go bulionem i posypujemy świeżą kolendrą.